Workshopy na Barcamp Brno 2015

Chci jít na workshop

Registrace na workshopy bude probíhat až v den konference, přímo na místě. Každý kdo má zájem workshop navštívit, se může po příchodu na Barcamp zajít zapsat na účastnický list (papírový), který bude viset na dveřích místnosti, kde se budou konat workshopy. Počet míst na jednotlivé workshopy je omezený.

Každé místo na workshopu je rezervováno pouze do doby 5 minut před začátkem workshopu, takže přijďte včas a pro ty, kteří se nevešli zkuste své stěstí a přijďte před začátkem a nahraďte ty, kteří se nedostavili.

Chci udělat workshop

Pro workshopy máme vyhrazeny 2 běžné posluchárny a celkem jsme schopni v každé místnosti udělat cca 8 hodin workshopů (16 hodin celkem). Místnosti jsou vybaveny projektorem a whiteboardem, s tím můžete počítat.

Pro registraci workshopů nemáme žádný specializovaný formulář, takže kdo by měl zájem nabídnout nějaké téma workshopu napište mailem Petrovi Joachimovi - petr@joachim.cz a domluvíme to už individuálně.

Seznam workshopů

Coding Dojo / Peter Cipov @Peter_Cipov

  • celkem 10 míst
  • čas 2 hodiny

Riešite, že váš kód je neprehľadný, ťažko sa rozširuje a obsahuje veľa chýb? Tak toto je workshop určený práve pre vás. Môžem sľúbiť ryze praktický workshop s minimom buzzwordov, kde sa zameriame na návrh kódu a test-driven development.

Čo si pod tým predstaviť ?

1 zadanie, 1 počítač na ktorom sa budete striedať. Každý opraví padajúci test ktorý mu predtým niekto iný naprogramuje a potom doplní svoj test pre ďalšieho účastníka. Vyskúšame si tak na jednoduchom zadaní kontroverzný prístup TDD - najprv test a potom implementácia.

Zo sebou nie je treba priniesť nič okrem dobrej nálady a vôle sa naučiť niečo nové ;)

Drupal kickstart pro úplné začátečníky / Jan Pobořil @janpoboril

  • celkem 25 míst
  • čas 2 hodiny

Říká se, že umět programovat je něco jako mít superschopnosti. Co ale říkáte na to mít ty stejné superschopnosti, ale bez nutnosti učit se programovat? Co kdyby Vaše představa o webové aplikaci šla prostě naklikat?

Na tomto workshopu se naučite v Drupalu sestavit jednoduchou webovou aplikaci od datových struktur, uživatelského rozhraní až třeba po automatizaci a řízení oprávnění.

Každý účastník dostane k dispozici připravenou instalaci Drupalu, na Vás bude si jen přinést svůj počítač s webovým prohlížečem.

Symfony2 / František Kohout na LinkedIn

  • celkem 20 míst
  • čas 2 hodiny

Nejdříve si projdeme praktické základy Symfony2, nainstalujeme framework, zkusíme si nastavit jeho základní parametry a vytvoříme tzv. bundle, nebo-li projekt.

Dále představím MVC architekturu v tomto frameworku následuje první HELLO WORLD.

V poslední hodince si zkusíme vytvořit nějaké testovací objekty, osaháme si teoreticky i prakticky práci s databází a vytvoříme k testovacím objektům také formuláře.

Minimální požadavky na workshop pokud budou chtít zájemci programovat a ne jen pozorovat a makat na svých strojích, je určitě dobré mít nainstalované a plně funkční prostředí pro vývoj PHP a MySQL. Ideálně třema XAMPP. Dále v případě Windows funkční globální proměnnou PHP aby jim šli spouštět příkazy začínající na PHP např php <? echo "HELLO WORLD"; ?>

Pro-Action Café: Jak vyřešit problém a nepohádat se u toho / Veronika Klimešová na LinkedIn & Radek Dobrovolný na LinkedIn

  • celkem 20 míst
  • čas 2 hodiny

Už vás nebaví dlouhé týmové meetingy, na kterých se vlastně nic nevyřeší? Přijďte si vyzkoušet metodu, která je rychlá a konstruktivní. Po 60 minutách budete mít pocit z dobře vykonané práce.

Na našem workshopu vám předáme naše know-how a zkusíme najít odpověď na otázky "Jak hacknout vysokou školu", "Jak nakopnout ostatní, aby se více zajímali o dění kolem sebe" a "Jak bude vypadat barcamp za 10 let".

Pro-Action Café je efektivní metoda pro řešení problémů ve větším počtu lidí, úspěšně vyzkoušená na brněnských Education Hackathonech.

Komunikační improvizace / Albina Brumbálová @Brumbalova & Richard Gracla

  • celkem 2x 30 lidí
  • čas 2x 1 hodina
O čem to bude?

V dnešním extrémně kompetitivním prostředí byznysu jsou efektivní komunikační dovednosti naprosto nezbytné. Bez skvělého vyjadřování nedojdete nikam, ale s ním kamkoli jen budete chtít!

Ať už vás čeká prezentace klíčového projektu, žádost o sponzoring, náročná týmová porada či pracovní pohovor, schopnost smysluplně formulovat své názory a sebevědomě je přednést vám zaručí úspěch. A to i v případě, že na přípravu předem máte jen pár minut.

Náš workshop efektivní komunikace a argumentace pomůže k rozvoji vám i vaší organizaci. Vycházíme z metody "soutěžního debatování v britském parlamentním stylu", jež je nejpopulárnější formou extrakurikulárního vzdělávání na prestižních světových univerzitách.

Pro koho je workshop určen?

Pro každého, kdo se chce naučit komunikovat na vysoké úrovni a argumentovat se skálopevnou přesvědčivostí - jinými slovy umět se vyjadřovat s elegancí anglické královny a zároveň s výstižností šéfa nadnárodního koncernu.

Kdo se navíc osmělí a zapojí se plně do řady interaktivních komunikačních a argumentačních aktivit, připravovaných naším zkušeným týmem, si odnese vůbec nejvíc!

Prezentační dovednosti v praxi / Jasmína Henniová na LinkedIn

  • celkem 10 lidí
  • čas 90 minut

Bojíte se mluvit na veřejnosti? Anebo si to užíváte a rádi byste se ještě zlepšili? Přijďte si to vyzkoušet na vlastní kůži v malé skupince lidí, kde každý dostane prostor. Přijďte si poslechnout tipy a triky jak mluvit před lidmi a jak se zbavit trémy. Přijďte se naučit něco, co využijete v praxi.

Agile versus Waterfall fight / Martin Bobek @martinbobek & Petr Flégl @panflegl

  • celkem hodně lidí (v případě dobrého počasí neomezeně)
  • čas 1 hodina

Zažijete na vlastní kůži, jaké to je dělat věci vodopádovým modelem a agilním přístupem. Budeme si hodně hrát a bude to bolet.

Vyhackujte si webovou soutěž / Roman Kümmel na LinkedIn

  • celkem 20 lidí
  • čas 1 hodina

Staňte se na hodinu členem hackerské komunity a vyhrajte webovou soutěž díky své šikovnosti a chabému zabezpečení aplikace

Agile testing prostřednictvím reality / Přemysl Krajčovič na LinkedIn

  • celkem 20 lidí
  • čas 1 hodina

Bez počítače a technologií pomocí her zaměřených na reálné prostředí si zažijete situace, které vám pomůřou otevřít oči co, kdy, kým a jak testovat

Uživatelské testování v praxi / Petr Šiller @petrsiller

  • celkem 20 lidí
  • čas 1 hodina

Vyzkoušíte si celý process uživatelského testování, zanalyzujete si výstupy a navrhnete úpravy aplikace.