Přednáška — Otevřený hardware dobývá svět aneb Procesory RISCV již brzy ve vašich mobilech!

37 hlasů přidat hlas

Připravuje Zdeněk Přikryl — Vývoj, IT & UX — 45 minut

Víte, co je otevřený software?
Jistě. Kdo by neznal Linux.

A víte, co je otevřený hardware, konkrétně otevřená procesorová architektura?
Pokud nejste přímo z oboru, pravděpodobně nevíte. Kouzelné slovo "RISC-V" je zatím pořád spíš zaklínadlem znalců. Ale to se může velmi brzy změnit!

Procesorová architektura je návod, jak vyrobit procesor, od mrňavých vestavěných čipů (třeba v náramkových hodinkách) až po superpočítače. Velcí výrobci procesorů mají vlastní architektury a hlídají si je jako zlatý poklad. Proč tedy nevytvořit architekturu otevřenou, aby byla výroba procesorů snazší a mohlo se do ní pustit více firem? Pokusy byly, potíž je ale v tom, že architektura musí být dostatečně univerzální, stabilní, bezpečná a musí k ní být dostupné potřebné nástroje, podpora, dokumentace a tak dále – teprve pak se může začít využívat i komerčně. A to se právě teď začíná opravdu dařit zmiňované architektuře RISC-V. Přijďte si poslechnout, co to do budoucna může znamenat!

Přednášet bude Zdeněk Přikryl, zkušený architekt procesorů a technický ředitel brněnské firmy Codasip, která vyvíjí nejen procesory RISC-V, ale také zcela unikátní nástroj pro jejich úpravu na míru přesně podle potřeb zákazníků.

Pro koho je přednáška určena

Pro fanoušky moderních technologií, zvláště pak těch otevřených

Komentáře

comments powered by Disqus