Přednáška — A co tamten web, ten už má serviceworker ?

11 hlasů přidat hlas

Připravuje Michal Lupečka — Vývoj, IT & UX — 45 minut

Tamten web má, tamten taky, ten váš ho má?

No ServiceWorker() to je oč tu běží. Javascriptová technologie, která je velmi zajímavá, přesto většina programátorů o ní ví, že se s ní dělají notifikace i v případě že není uživatel na vašem webu a to, že jde udělat offline aplikaci.

To je pravda, ale pořád jen začátek. Je toho více, mnohem více, předvedu nějaké fintičky
… jak obsloužit požadavky na chybějící obrázky a udělat nějaký výchozí, při lokálním vývoji stahujete všechny obrázky ze serveru? pokud ne nevadí vám pak ty křížky a plná konzole chyb? Dá se řešit, výchozí obrázek navíc může obsahovat užitečné informace, jako rozměry, jméno i s odkazem, DPI a další.
… jak pro statické soubory udělat proxy která na stejné doméně odstraní z požadavku cookies, autentizaci a další zbytečně přenášená data.
… jak jde udělat (tu pofidérní) ochranu obrázků proti stažení uživatelem. Víme že zabránit stažení obrázku nejde, přesto je častým požadavkem klienta abychom uživatelům alespoň ty klacky pod nohy naházeli.
… jak s pomocí ServiceWorkeru udělat offline 404-ky pro chybějící stránky.
… jak přenášet data mezi různými taby ve kterých má uživatel otevřen web.
… a mnoho dalšího

WebWorker, ServiceWorker, není toho moc? Ukážeme si rozdíly.

A samozřejmě i časté slepé uličky, spousta programátorů si řekne, že ServiceWorker je skvělý pokud… ne, některé věci prostě nejdou i kdyby to bylo super a to co by všichni chtěli ale dostat nemohou vám prozradím taktéž. Není třeba aby se slepé uličce byl nával a davy po sobě šlapaly.

V AMP HTML jsou zakázané javascripty, ale povolený serviceworker, jak je to možné? No dobrá otázka, rád odpovím…

A to hlavní zdrojáky budou a bude jich hodně! Kódy ukázky, všechno pěkně konkrétně, spustíme si, předvedeme.

Po 5 letech poté kdy jsem povídal, k čemu není potřeba javascript, tak teď bych vám rád něco řekl o tom kde naopak potřeba je a to moc… tak moc že je chyba ho tam nemít.

Pro koho je přednáška určena

Pro toho kdo má web, nebo kdo dělá web. Protože každý web by si zasloužil serviceworker. Vyřeší vám to, co by jste jinak řešili prostě… mnohem delší dobu.

Komentáře

comments powered by Disqus